Bouwkunde is erg belangrijk. Overal waar je komt zijn gebouwen, deze gebouwen zijn bedacht en ontworpen door bouwkundigen. In dit artikel lees je meer over wat bouwkunde precies is en welke opleiding je hiervoor kunt volgen. 

Wat is bouwkunde?

Bouwkunde, wat is dat eigenlijk? Bouwkunde is een term die staat voor alle techniek en kennis die te maken hebben met het bouwen van woningen of andere gebouwen. Door het hele land staan gebouwen, woningen, kantoorpanden of winkelcentra, al deze gebouwen moeten ontworpen en gebouwd worden. Bouwkundigen maken vooral technische tekeningen van gebouwen of woningen en zij weten alles over voor- en nadelen van bepaalde bouwsystemen. 

Bouwkundigen zijn uiteindelijk niet de mensen die de woningen of gebouwen ook daadwerkelijk bouwen, dat doen andere mensen. Bouwkundigen hebben vooral veel kennis over bouwsystemen, materialen en constructies. Deze onderdelen moeten uiteraard allemaal precies kloppen voor een bepaald gebouw. Stel je voor dat je een gebouw hebt ontworpen met een bepaald materiaal als basis, maar dit materiaal is niet stevig genoeg voor dit gebouw. Het gebruik van verkeerde materialen of constructies kunnen desastreuze gevolgen hebben, daarom is het heel belangrijk dat een bouwkundige hier veel aandacht aan besteedt. 

Opleidingen 

De opleiding bouwkunde heb je op allerlei verschillende niveaus, namelijk op MBO niveau, HBO niveau en op WO niveau. Bij bouwkunde op MBO niveau leer je veel over wat nodig is om een gebouw te ontwerpen, te bouwen, te onderhouden of te beheren. Je kunt vaak ook een bepaald specialisme kiezen aan het einde van de opleiding, hier kun je je vervolgens verder op focussen. 

Op het HBO bestaat de opleiding bouwkunde ook, deze is op veel verschillende hogescholen te volgen. De HBO heeft vaak een deel theorie en een deel praktijk, bij dit praktijkdeel loop je een stage bij een relevant bedrijf. Met de HBO opleiding bouwkunde kun je bijvoorbeeld bouwkundig tekenaar, projectleider, bouwfysisch adviseur of werkvoorbereider worden. 

Tot slot is er ook nog de WO variant van de opleiding bouwkunde. Bij de WO opleiding leer je vooral om complexe ontwerpen te kunnen maken. Bij deze opleiding ga je ook een stuk meer in op toegepaste mechanica, wiskunde en bouwfysica. Na de bachelor op universitair niveau doen de meeste mensen nog een master, dit kan bijvoorbeeld in Architectuur, Construction management en engineering of Geomatics.

Als je wilt werken in de bouwkunde dan is het slim om de vacatures bouwkunde te bekijken. Zo kom je erachter of er een functie tussen zit die bij je past. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *