Iedereen heeft er wel eens van gehoord: trouwen onder huwelijkse voorwaarden. Maar wat houdt dit precies in en waarom zou je dit doen? Het is belangrijk om te weten dat dit in Nederland niet de standaard is en dat als je huwelijkse voorwaarden wilt, je dit zelf voor het huwelijk bij een notaris moet regelen. Doe je dit niet, dan trouw je automatisch in gemeenschap van goederen. Wat zijn nu de voordelen hiervan en waarom zou je hiervoor kiezen? Daar vertellen we hier graag iets meer over.

Huwelijkse voorwaarden

Laten we eerst eens ingaan op wat het nu precies betekent en wat het verschil is met gemeenschap van goederen. Zoals gezegd is dat laatste in Nederland de standaard en dit betekent dat alle bezittingen na de trouwdag gezamenlijk bezit worden. Kies je voor een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden, dan kiezen jullie er juist voor om bezittingen, maar ook schulden, gescheiden te houden. Zo kan jouw partner dan niet aansprakelijk gesteld worden voor de schulden die jij voor het huwelijk al gemaakt hebt. Ook blijven de bezittingen die jij al had ook echt van jou en dat geldt andersom voor jouw partner natuurlijk ook. Daarnaast kun je in huwelijkse voorwaarden ook vast laten leggen hoe er omgegaan wordt met bezittingen en schulden die na de trouwdag ontstaan. Hoe gaan jullie bijvoorbeeld om met een erfenis voor een van beide? En is inkomen dat de een verdient automatisch ook toegankelijk voor de ander? Al dit soort zaken kun je van tevoren vast laten leggen. Dit moet je dan wel doen bij een notaris, anders zijn de afspraken die je maakt niet rechtsgeldig. Het is in veel gevallen zeker de moeite waard om voor de huwelijksdag bij de notaris langs te gaan en hier een gesprek over te voeren en de huwelijkse voorwaarden officieel vast te laten leggen.

Waarom?

De vraag blijft dan natuurlijk nog wel waarom je hiervoor zou kiezen. Veel mensen zien een verzoek tot huwelijkse voorwaarden een beetje als een motie van wantrouwen. Alsof er van tevoren al vanuit gegaan wordt dat het huwelijk zal mislukken. Nu is het natuurlijk zo dat er veel echtscheidingen plaatsvinden en het helpt dan zeker als je in goede tijden al afspraken hebt gemaakt over bezittingen en schulden. Maar er zijn meer redenen om hiervoor te kiezen:

  • een van jullie beide heeft een grote erfenis gehad of verwacht deze nog te ontvangen
  • een van jullie is ondernemer en je wilt de ander beschermen tegen het ondernemersrisico
  • het is je tweede huwelijk en je wilt jouw bezit apart houden om het bijvoorbeeld aan je kinderen na te kunnen laten

Zo zijn er dus verschillende redenen om voor huwelijkse voorwaarden te kiezen. En het is echt verstandig om hiervoor te kiezen. Ook als je verwacht de rest van jullie leven bij elkaar te blijven. In dat geval merk je er immers weinig van, terwijl je er veel profijt van hebt op het moment dat het misgaat. Willen jullie hier meer over weten of willen jullie huwelijkse voorwaarden op laten stellen? Je kunt hiervoor terecht bij Stotijn Notariaat & Mediation!

Lees meer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *