Wellicht heb je nog nooit van een ETF gehoord. Zo niet, in dit artikel vind je de vele Voordelen ETF's en wat ze je kunnen bieden. Dat is erg belangrijk, want je kan er nog geld mee verdienen ook! Wat is een ETF eigenlijk? ETF staat voor: Exchange Trade Fund. Deze fondsen komen steeds vaker in de aandacht. Het is een fonds dat verhandelt kan worden op een beurs. Een ETF’s doel is om de waarde van het verbonden product zo dicht mogelijk te stellen aan de onderliggende producten. Een van de voordelen van ETF’s is dat het één van de eenvoudigste methodes is om een “index” te kopen. Je kan je beleg waarde goed spreiden en het heeft lage kosten. Een ETF kan namelijk al gekocht worden met één beurstransactie, net als bij het aankopen van aandelen. Daarnaast zijn ze ook nog goed verhandelbaar door de transparantie en de goede prijzen. Voorbeelden van ETF’s zijn Vanguard en iShares. 

Geschiedenis van de ETF

De uitvinding van de ETF is begonnen in 1993 en zorgt voor meer democratisch beleggen. De ETF komt langzaam in beeld bij de mens. Dit terwijl het beleggen juist meer divers gebeurt dan bij het beleggen in bijvoorbeeld pensioenfondsen. Veel Nederlands zijn op dit moment meer geïnvesteerd in cryptocurrency zoals: Bitcoin, Doge en Ethereum.

Bovenstaand onderwerp word vaak benoemd of gerelateerd aan gokken. Sceptische reacties zoals: “Je verliest er al je geld aan!” of “Het is oplichting!” kom je vaak tegen. Toch vinden de speculanten dit niet correct, zij noemen het speculeren. Bij speculeren neemt men aan dat iets is zoals zij denken, zonder dat ze dit zeker weten. Ze kopen het ene product in om hetzelfde product later met winst te verkopen. Hierin zit natuurlijk de adder onder het gras. Als expert in dit onderwerp is het makkelijker om te analyseren of de waarde van een aandeel gaat groeien of dalen in de toekomst. De speculanten nemen dus een risico en dat terwijl ze het goed in kwestie niet eens zelf gebruiken. 

Speculanten

Toch is dit geen overtuigend argument voor de speculanten, sommige halen hier hun dagelijks brood van. Positieve effecten vinden ook plaats bij speculatie. Als meerdere speculanten vertrouwen hebben dat een bepaald aandeel wat minder goed gaat in de toekomst zal herrijzen, verminderen ze de koersdrukkende beperkingen. Arbitrage zorgt voor een gelijktrekking van de koersen. De belangrijkste meerwaarde van speculatie is de verbetering van prijsvorming op de beurzen, mede door de hogere liquiditeit die als gevolg van de handel in de markt ontstaat. Hierdoor wordt de markt transparanter en toegankelijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *