Je hypotheek berekenen, waarom is dat van belang?

In een ideale wereld heb je zoveel gespaard dat je geen hypotheek nodig hebt om het huis van je dromen te kunnen kopen, verbouwen en in te richten. Maar helaas, de kans dat dit je gelukt is, is maar heel klein. En dus is het slim om je goed voor te bereiden voor je op zoek gaat naar jouw droomhuis. Je hypotheek berekenen is daarbij van groot belang. Je wilt immers precies weten welk bedrag je kunt lenen én wat je maandlasten zullen zijn. Ook voor een hypotheekverstrekker is het van belang om goede inzage te hebben in jouw financiële situatie. De hypotheekverstrekker wil uiteindelijk gewoon het geleende geld weer terug (met de rente erbij natuurlijk). Dat brengt me op het volgende punt: de hypotheekrente, hoe zit dat?

Je hypotheek berekenen is zo gedaan

Tenminste, een eerste indicatie van jouw mogelijkheden op het gebied van lenen voor een hypotheek is zo gedaan. Je hoeft daar echt de deur niet voor uit. Je regelt dit gemakkelijk online. Het enige dat je hoeft in te vullen is jouw bruto jaarinkomen en je leeftijd. Hier rolt dan een bedrag uit dat je kunt aanhouden als indicatie voor het zoeken naar een nieuw huis. Voor de exacte gegevens heeft de hypotheekadviseur wel meer informatie nodig. Denk dan aan je schulden (ook die van de studiefinanciering) en je spaargeld.

De hypotheekrente is historisch laag

Ja, dat lees je dus overal. Maar wat betekent dat nu eigenlijk? Heel simpel: er wordt maar weinig rente berekend over het hypotheekbedrag dat jij wilt lenen. Als je alles bij elkaar optelt kan dit evengoed nog wel om heel veel geld gaan. Dus vergis je daar niet in. Wanneer je gaat shoppen voor een hypotheek, is het dus ook van belang om goed te kijken naar de hypotheekrente en de rentevastperiode. Door je goed in te lezen en je te laten informeren zorg je ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Lekker lenen en ook een auto kopen van je hypotheek?

Die tijd is wel geweest. Je mag, sinds 2018, nog precies 100% van de waarde van je huis lenen. Er zijn hier natuurlijk wel uitzonderingen op te maken, bijvoorbeeld als jij je huis gaat verduurzamen door het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp. Ook andere verbeteringen die een meerwaarde opleveren voor je huis mogen (soms) op deze manier meegefinancierd worden. Maar je hypotheekgeld aanwenden voor de aanschaf van een auto? Dat is echt niet meer mogelijk.