Misschien heb je het al eens meegemaakt: er is geld van je rekening afgeschreven maar eigenlijk wil je dit (om wat voor reden dan ook) liever terugboeken. Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je dit zou willen. Maar hoe pak je dat aan en is dit gewoon mogelijk? Hieronder vind je meer informatie over het terugboeken van een incasso.

Een automatische incasso terugboeken

Er zijn verschillende soorten automatische incasso’s. Zo zijn er incasso’s die eenmalig zijn. Hier is bijvoorbeeld sprake van als je een aankoop doet via een webshop. Daarnaast zijn er ook doorlopende incasso’s. Bij dit type incasso wordt er op regelmatige basis geld van je rekening afgeschreven. Dit is het geval wanneer je bijvoorbeeld een abonnement afsluit voor een tijdschrift of als je gas, water of elektriciteit afsluit. 

Automatische incasso’s kun je binnen 8 weken zelf terugboeken (een andere benaming hiervoor is storneren). Ook is het mogelijk om de bank te vragen dit voor je te doen. Is er sprake van een onterechte incasso? Dan heb je zelfs 13 maanden de tijd om het bedrag terug te boeken naar de rekening van de afzender van de incasso.

Een incasso storneren

Een incasso terugboeken, hoe doe je dat? Via de app of website van jouw bank kun je een automatische incasso terugboeken. Lukt het niet, neem dan contact op met je bank. Ben je echter verplicht om de betreffende rekening te betalen? Dan zul je dit alsnog moeten doen. Je ontvangt dan uiteindelijk herinneringen of zelfs aanmaningen.

Voorkom incassokosten

Let erop dat je je rekeningen netjes op tijd betaalt. Het kan natuurlijk voorkomen dat je een incasso terug moet boeken doordat je een beetje krap zit, maar zorg er dan voor dat je het bedrag alsnog zo snel mogelijk overmaakt. Vaak wordt er uiteindelijk namelijk een incassobureau no cure no pay ingeschakeld wanneer rekeningen niet betaald worden, zoals Credifin Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *