Meer dan de helft van alle Nederlanders heeft tegenwoordig een creditcard. Toch blijft het betalen met de bankpas of met contant geld, massaal populairder. Als je de voordelen van een creditcard afweegt tegen die van een bankpas, is het eigenlijk gek dat we nog niet zijn overgestapt op het gebruiken van de creditcard. Vaak kun je al een goedkope creditcard aanschaffen voor enkele euro’s per maand. Als je de creditcard deals goed in de gaten houdt, kun je wellicht zelfs een jaar lang gratis gebruik maken van je creditcard. 

Je aankopen verzekerd

Allereerst zijn je aankopen maar liefst 180 dagen tot een jaar verzekerd. Wanneer je met je normale betaalpas betaald, heb je hier helaas geen recht op. Heb je bijvoorbeeld je gloednieuwe Iphone laten vallen, dan kan je aanspraak maken op de automatische verzekering die gepaard komt met de creditcard. Dit geldt overigens ook voor aankopen die gedaan worden met een zakelijke creditcard. 

Achteraf betalen

Daarnaast hoef je aankopen niet direct te betalen. Door middel van dit uitgesteld betalen, heb jij altijd geld op zak. Pas aan het einde van de maand krijg je de rekening van de door jou gedane aankopen. Je kunt dit bedrag in één keer betalen, maar je kunt het bedrag ook gespreid betalen. Let er hierbij wel op dat er rente komt kijken bij het af te lossen bedrag. Er komt ook een risico bij het uitgesteld betalen kijken. De kans dat je geld uitgeeft wat je niet hebt is namelijk heel groot. Op deze manier kan je jezelf in een hoop schulden werken. 

Ook als je je buiten Nederland bevindt, biedt de creditcard jou genoeg voordelen. Voordat je op reis gaat is het bijvoorbeeld handig om door middel van je creditcard vluchten en hotels te boeken. Tijdens je reis kun je vrijwel overal terecht met de creditcard. Bij verhuurbedrijven zoals voor auto’s of fietsen, vragen de verhuurders vaak een borg. Dit bedrag wordt dan geblokkeerd op de creditcard. Zo hoef je niet direct een groot bedrag neer te leggen en heb je een extra zakcentje om uit te geven op vakantie. Mits je het voertuig heel houdt en zonder schade terugbrengt tenminste. 

Nadelen creditcard

Bij de aanschaf van een creditcard is het belangrijk om je eigen valkuilen te kennen. Als je van jezelf weet dat je gemakkelijk geld uitgeeft is het wellicht niet zo’n verstandig idee. Mocht je van jezelf weten dat je zeer verantwoord met geld om kunt gaan, is het een handige bijkomstigheid om op zak te hebben. Zo’n kaart heeft natuurlijk ook wat nadelen. Het opnemen van contant geld is namelijk extreem duur. Probeer dit dan ook echt alleen te doen in noodsituaties om onnodige kosten te vermijden. Daarnaast is de creditcard ook fraudegevoelig. Aangezien het betalen met een creditcard vrij eenvoudig is, is het maken van misbruik hiervan dat ook. Uiteraard houden bedrijven in de gaten of er geen opvallende transacties of opnames plaatsvinden. Mocht dit wel het geval zijn, zal het bedrijf contact met je opnemen om te verifiëren dat de transacties door jou zijn uitgevoerd. Zolang je de voorschriften volgt, zal de creditcardmaatschappij eventuele kosten die voortvloeien uit fraude voor eigen rekening nemen. Zo kun je altijd met een veilig gevoel op pad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *